Geschreven door

Opblijven

Het leven, Vakantie| Views: 2766

Noor en Bente willen opblijven. Nou is dat op zich geen nieuws, want ‘laat naar bed’ is min of meer het centrale thema van de dagelijkse smeekbede. Maar vandaag is het antwoord anders dan anders, want het is Oudjaarsavond.

De meiden kijken er al een tijd naar uit. En zelf vind ik het vacuüm tussen Kerst en Oud en Nieuw ook altijd gezellig. “We blijven tot twaalf uur ‘s nachts wakker”, verzekert Noor me. “Nee, tot één uur! Of twee! Mag dat? Gaan we mooi de hele avond gamen met allerlei lekkers erbij.” Noor benut haar talent om zichzelf in luttele milliseconden schatrijk te rekenen weer volop.

Sterker nog, een dag eerder besloten de meiden al dat 31 december een chilldag zou worden. Logisch, zeker na zo’n mega-actieve week (not). Maar ja, twee tegen één, en op een bijzondere dag weegt dat nou eenmaal wat zwaarder. Zo zag onze laatste dag van 2020 eruit:

07.00 – 08.00
Bente slaapt nog; Noor is op tijd wakker en wil naar beneden. Ik weet wel dat de voornaamste (lees: enige) reden gamen is, maar als mij dat een half uurtje extra uitslapen oplevert, pak ik dat met beide handen aan.

08.00 – 09.00 uur
Terwijl Bente en Noor hun vorderingen in Animal Crossing beoordelen, maak ik ontbijt. Een sandwich met kaas en sla (Noor), kwark met fruit (Bente) en restantjes kerstbrood (weggooien blijft zonde, ja toch? En voor de amandelspijsfreaks: ik ben smeerder noch verzamelaar. Ik besmeer mijn kerstbrood met boter en neem bij ieder stukje een beetje spijs. Deal with it.).

09.00 – 10.00 uur
We gamen lekker verder, maar nu is het Bentes beurt om de controller te bedienen. Voornaamste resultaat: een mini-museum in haar virtuele huis met als pronkstuk een riemvis (de kenners van Animal Crossing weten dat je niet zomaar een riemvis vangt).

10.00 – 11.00 uur
Noor en ik maken huiswerk. Hoeft eigenlijk niet, maar het is wél handig. Hoeven we in de eerste coronathuisschoolweek van 2021 niet meteen vol gas te gaan. Racerekenen en taal (samenstellingen) gaan prima.

11.00 – 12.00 uur
Oma komt op de koffie. Gezellig!

12.00 – 13.00 uur
Papa doucht (ja, nu pas) en we eten een boterham. Bente gooit er een van haar memorabele overwegingen uit: “Doe mij maar op allebei speculoos. Of wacht! Heb je ook witbrood? Ja? Doe dan maar op allebei speculoos.”

13.00 – 14.00 uur
Op onze afvinklijst stond ook ‘naar buiten/wandelen/bos’ want iedereen weet hoe een dag met binnenhangende kinderen eindigt. We maken een rondje op de fiets langs speeltuintjes en eindigen op het schoolplein.

14.00 – 15.00 uur
Rond half drie zijn wij en onze rode wangen weer thuis. Tijd voor wat drinken en iets lekkers.

15.00 – 16.00 uur
Gamen! O ja, en we maken de caviakooi schoon. Door ‘kerstspullen opruimen’ op de to-dolijst heeft Bente een kruis gezet. “Dat mag écht nog niet.”

16.00 – 17.00 uur
Hebben we eigenlijk wel sterretjes? Of knalerwtjes? Als je je dat afvraagt, weet je het antwoord eigenlijk al. We sjezen nog een stuk of vijf supermarkten af en slagen half: wel sterretjes, maar knalerwtjes zijn nergens meer te vinden.

17.00 – 18.00 uur
Avondeten, waarbij ik mijn belofte van deze kerstvakantieweek inlos: friet van McDonald’s.

18.00 – 19.00 uur
Afruimen, opruimen, rondje stofzuigen. Het hoort erbij. Vooral onder de caviakooi is het een bende. Maar met een beetje fantasie is het een best lekker geluid, caviadrollen die door de stofzuigerslang ratelen.

19.00 – 20.00 uur
We doen verwoede pogingen om te ‘schrijven met licht’. Je vindt het resultaat hieronder. Meer zat er niet in deze avond; blijkbaar hebben kinderen het alleenrecht op het ‘Kom op, nog eentje’. Verdorie.

20.00 – 21.00 uur
In Photoshop smokkel ik stevig met de ‘2021 in sterretjesschrift’-foto’s. Mijn laatste poging om tóch nog even de tuin in te gaan vetoën de meiden tamelijk duidelijk weg. (voor de liefhebbers: “SJA! DÁT DACHTEN WE DUS NIET! HOE VAAK VRÁÁG JIJ DAT WEL!”)

21.00 – 22.00 uur
In bad! De volledige versie, dus met nagels knippen, haren wassen en föhnen.

22.00 – 23.00 uur
We hebben die oliebollen niet voor niets gekocht! In de oven ermee!

23.00 – 23.59 uur
Gapen, maar stug volhouden…

0.00 uur
GELUKKIG NIEUWJAAR!

3 Responses to " Opblijven "

 1. Hanny Gijsel schreef:

  En zó hoort een oudejaarsavond te zijn! Gewoon gezellig en de meiden (gedeeltelijk) de baas. Mooi 2021

 2. Jildou schreef:

  Prachtig! Voor 2021 nog meer geluk, gezelligheid, warmte, grappen en vooral heel veel momenten van dit soort onvergetelijke en onbetaalbare huiselijkheid.

  Alle goeds voor 2021

 3. Josette schreef:

  Prachtig verhaal weer. Ik hoop dat jij ons hiermee ook in 2021 weer blijft vermaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *