Geschreven door

Pietenbezoek

Feest, Het leven, Ontdekken, Sinterklaas| Views: 3038

“Is er een brief?” Noor stuift langs me heen en speurt de woonkamer af, op zoek naar veranderingen in de vaste patronen. De vorige keer dat ze bij me waren, stuurden Noor en Bente een bericht naar Sinterklaas en wie weet is er vandaag wel een antwoord.

Ze hadden twee belangrijke vragen voor de Sint. Of we pakjesavond bij papa iets eerder kunnen vieren, op donderdag 3 december om precies te zijn, want op de 5e zijn ze bij mama. En, ook heel belangrijk: of ze nu eindelijk de Piet kunnen ontmoeten die ieder jaar de pakjes brengt. Want hoe kán het nou dat die steeds nergens meer te bekennen is?

Het onderwerp Sinterklaas is springlevend, anno 2020. Noor (7) en Bente (5) zijn trouwe kijkers van het Sinterklaasjournaal, fans van Malle Pietje en zetten iedere avond trouw hun schoen, ook al weten ze dat de Pieten niet iedere keer langskomen. En de aanblik van de meiden, neuriënd aan het tekenen of knutselen op Sinterklaasmuziek, is gewoon heerlijk.

Maar goed, de brief dus. De meiden hadden hem in hun schoen gestopt, netjes opgerold, tussen de andere tekeningen. En de volgende ochtend was alles weg, dus de Sint heeft hem vast gelezen. Het ging om deze brief:

Om de spanning weg te halen: natuurlijk heeft Sinterklaas geantwoord. Noor en Bente kregen zelfs een lange brief terug, op mooi geel papier in een officiële envelop. Noor leest hem zelf voor (wat kun je toch al veel als groep 4’er). Ja natuurlijk kan pakjesavond op 3 december, en ja, Sinterklaas stuurt een van zijn beste Pieten langs, Piet Philippo, die papa toevallig al heel lang kent. Wat een vooruitzicht!

Op pakjesavond, als het buiten al donker is en binnen de verwachting haast voelbaar, wordt er ineens op het raam gebonsd. Piet Philippo en zijn jonge collega Pietje Bella staan voor de deur! We nodigen ze uit en ze nemen uitgebreid de tijd voor de dames. Allerlei onderwerpen passeren de revue, zoals zwemles, fietsen zonder zijwieltjes, leren schrijven, verlanglijstjes, het Sinterklaasjournaal… En hoewel de Pieten soms wat moeilijk lezen (Noor zit niet in groep veertig, Piet Philippo, en Bente is echt nog geen twintig jaar), komen er heel wat mooie feiten tevoorschijn uit het grote boek. Noor en Bente zijn onder de indruk, geven bedeesd maar opgewonden antwoord, stellen vragen en dansen vol overgave mee op het Pietenlied ‘Linkerbeen, Rechterbeen’ van Cowboy Billie Boem.

Na een half uurtje verdwijnen Philippo en Bella weer in het donker en is het cadeautjesuitpaktijd. Ook hier is de overgave van de meiden indrukwekkend. Het knagende schuldgevoel dat ik in Sinterklaastijd altijd wel een beetje heb, is vanavond even helemaal verdwenen. Want wát een avontuur beleven we! ’s Avonds laat val ik in slaap met een grote glimlach op mijn gezicht. Natuurlijk, de meiden worden ieder jaar weer een beetje wijzer en volgend jaar komen er vast nóg meer superslimme vragen die de status van de Sint langzaam maar zeker ondermijnen. Maar 3 december 2020 is, mede dankzij Philippo en Bella, een herinnering die de meiden nooit zullen vergeten, een dag waarop Sinterklaas levensechter was dan ooit tevoren.

4 Responses to " Pietenbezoek "

  1. Josette schreef:

    Prachtig feest is het toch

  2. Piet Philippo schreef:

    Het was een heerlijk bezoekje aan een fijn gezin met twee schatten van meiden!

  3. Marjolein schreef:

    Superrrrrr leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *