Geschreven door

Jommes (top-10)

Opvoeden, Taal| Views: 1011

“Papa, weet je dat (naam) een stoute jomme is? Hij klimt soms op de vensterbank, maar dat mag helemaal niet!” Ik kijk Bente aan. Terwijl ze het zegt, gaat er een golf van liefde door me heen. Of zeg maar gerust een tsunami.

Aan de ene kant zie ik een klein, maar heel serieus mensje, met grote, donkere ogen die je intimiderend aan kunnen kijken, zeker als ze boos of verontwaardigd is. Zoals nu. Aan de andere kant zorgt het ‘jomme’ ervoor dat ik smelt vanbinnen…

Bente is nu 4 en integreert perfect op de basisschool. Ze kent alle namen uit haar hoofd (plus de bijbehorende stickers aan de kleuterkapstokjes), maakt vriendjes en vriendinnetjes en neemt dagelijks tekeningen en knutselwerkjes mee naar huis, voorzien van haar zelf geschreven naam.

Mijn punt is: Bente wordt groot. Telt mee en doet mee. Maar het ging dus even over jomme. Of beter gezegd, over het feit dat Bente nog steeds van die heerlijk verbasterde woorden gebruikt. Ze herhaalt wat ze hoort of wat ze denkt dat logisch is. Zo heet een Paasei paars ei (dat ook best een andere kleur kan zijn) en vraagt ze nog steeds of het ‘draam’ open mag.

Soms verbeter ik Bente (‘Raam open is prima hoor’), maar even vaak ook niet. Want het duizendmaal herhaalde advies uit de babytijd (Geniet er maar van, voor je het weet zijn ze groot) begint nu te tellen. En dus geniet ik. Van de ledding die ze aantrekt. De wifi-worstjes die grote zus Noor graag eet. De taartjes die Bente bakt in de over en van de aapels met kepchup…

En niet te vergeten van deze top-10 aan superschattigewoordendieikvooraltijdwilonthouden:

1. Tommetje/jommetje
De klassieker

2. Vadertijnsdag
Jeweetwel, 14 februari

3. Afdieding
Dat ding met die superlange naam om een andere film op Netflix te kiezen

4. Kwase
Je lievelingskleur

5. Ideroscoop
Zelf verzonnen, om de een of andere reden vind je dit gemakkelijker dan bioscoop

6. Meding, meding
Voor noodgevallen, zoals een draadje tussen je tenen. Sommige mensen zeggen trouwens ook wel ‘Mayday, mayday’

7. Wos
Oftewel vos

8. Heerbeest
Dat iedereen ze schijnbaar altijd lief vindt, blijft bijzonder

9. Kattenbult
Om lekker propjes mee te schieten

10. Kipnudding
Je lievelingseten

Bente, word gerust groot. Niemand houdt de tijd tegen en bovendien ben ook ik heel benieuwd naar wie je later zult zijn. Maar kunnen we iets afspreken? Alsjeblieft? Dat als je later met je eerste vriendje voor me staat, ik dan één keer mag zeggen dat ik het een leuke jomme vind?

1 Responses to " Jommes (top-10) "

  1. Josette schreef:

    Haha, mooi weer Ted!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *