Geschreven door

Vragen (top-15)

Het leven, Ontdekken, Opvoeden| Views: 1297

Een quizvraag: is de gemiddelde ster groter of kleiner dan de aarde? Weet je het? Meteen? Knap. Ik moest deze vraag die Bente me onlangs stelde, even op me laten inwerken. En toen wist ik het eigenlijk nog niet, terwijl ik astrologie enzo toch super interessant vind.

Maar daar gaat het nu niet om: het gaat om Bente. Ze is nu vijf en, laat ik het bescheiden formuleren, breed geïnteresseerd. Ze wil van alles weten, geen vraag is te gek en een antwoord is voor haar niet per se een feit, maar eerder het begin van een gezellige discussie. Want wie was dan die ene mens die voor alle dingen een woord verzon? En hoe kon hij dat uitleggen, als er nog geen woorden waren? En kon diegene alles opschrijven in alle talen? En hoe zorgde hij dat iedereen op de hele wereld wist dat het woord voor fabriek voortaan fabriek was?

Nou ben ik zelf ook niet onbekend met een beetje filosofische inslag. Zo dacht ik als kind dat je in je leven alles één keer kon worden. Ik zag mezelf al staan als bloemenvaas op de vensterbank, of springen als een dartel hertje in het bos. Hoe zou dat voelen? En hoe zou je weten wanneer het zover was? De ontgoocheling was groot, kan ik je zeggen, toen ik ontdekte dat ik voor altijd een mens zou blijven. En nog groter toen ik ontdekte dat eigenlijk niemand mijn vraag begreep.

Maar nogmaals, dit is Bentes podium. Want ik heb een tijdje haar mooiste vragen opgeschreven en ik kan je nu namens mijn jongste dochter een top-15 aanbieden. Klaar voor? Gaan we.

 1. Kunnen vallende sterren bevriezen?

 2. Hoe weten de wolken wanneer ze donker moeten zijn?

 3. Hebben luizen hersenen? En als ze die niet hebben, hoe weten hun pootjes dan hoe ze moeten lopen, bijvoorbeeld naar iemands haar?

 4. Hoe zien babyvlinders eruit?

 5. Als je bloedt, bloeden je botten dan ook?

 6. Is iedereen overal op de wereld al eens geweest?

 7. Als je op de maan staat, kun je dan een ster aanraken?

 8. Hebben mieren een tong?

 9. Hoe lang heb ik al geslapen van toen ik nog maar een baby was?

 10. Wat gebeurt er als bloemen appelsap drinken?

 11. Lusten kikkers mensen?

 12. Hoe maken ze stiekjes en schroevendraaiers en andere dingen, zo dat ze precies helemaal heel zijn?

 13. Hebben ze alle dingen getest die je op een broodje kan doen?

 14. Kun je hersensap drinken?

 15. Slurpt een vogel een worm net zo naar binnen zoals wij onze spaghetti slurpen?

Ga daar als vader maar eens aanstaan. Gelukkig hebben we sinds een tijdje alle antwoorden in huis. Nou ja, veel. Ze staan in de encyclopedie voor de jeugd, die oma ons leende. En daarin staat dus ook dat verreweg de meeste sterren groter zijn dan de aarde, en niet zo’n beetje ook (dit wilde je nog weten, hè? Al was je dat eigenlijk alweer vergeten). Er zijn er trouwens miljarden in de melkweg, sterren, maar wij kunnen er maar ongeveer drieduizend zien. Al durf ik er daar sinds een jaar of vijf best een bij op te tellen.

4 Responses to " Vragen (top-15) "

 1. Hanny Gijsel schreef:

  TOP verhaal !! En het einde is helemaal het einde!!!!

 2. Marjolein schreef:

  Jeeeeemig Ted wat een filosofische dochter…. Herkenbaar…geweldig. Hier nog wel leuke boekentips

 3. Josette schreef:

  Mooi weer Ted! Slimme meisjes. Jouw sterretjes!

 4. Trudi schreef:

  Zet je maar schrap. Ze heeft nog een heleboel vragen voor je in petto, Bente kennend……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *