Ravotten

Opvoeden, Spelen| Views: 1086

Je kunt het SIRE eigenlijk niet kwalijk nemen dat ze zich sterk maken voor spelende en stoeiende jongens. Alleen stoort het me dat zoiets voorgekauwd moet worden. Bovendien: en de meisjes dan?

De wetenschappelijke onderbouwingen, percentages, campagnes en onderzoeken zullen best wel waar zijn. Maar kom op, joh. Klimmen, klauteren, stoeien, graven, met takken slepen en dammen bouwen horen toch sowieso bij je opvoeding? Van jongens én meisjes? Toch ook zonder overheidsgeïniteerdebelerendeopvoedcampagne?

Onze meiden ravotten dagelijks. Binnen én buiten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, tot aan een trampolinesessie op het grote bed. Bovenop elkaar en onder elkaar door. Nog leuker: bovenop papa. Af en toe hoor je een bonk, soms gevolgd door snoeihard gehuil, maar even vaak door luid gelach.

Nee, dan vallen! En dan niet van de bank voor de tv hè. Maar op bruggen, trapjes en over ongelijke straatstenen. Over losligggende keien, boomwortels en over spekgladde stenen op de bodem van een riviertje. Nat pak? Even lastig, maar hoe lekker zijn daarna, eenmaal thuis, de droge kleren?

Actief zijn is heerlijk. Daarom: vijf tips die eigenlijk té doodgewoon en vanzelfsprekend zijn om op te noemen, en die voor álle kinderen (en ouders) gelden:

1. Ga. Naar. Buiten.
Naar het bos, de speeltuin of de kinderboerderij. Overal is iets te beleven. Neem je smartphone mee, maar alleen om foto’s te maken. Je social media checken kan thuis weer.

2. Maak je geen zorgen om kleding
Kapotte kleding, so what. Wil je het liever in prefecte staat weggooien als ze er uitgegroeid zijn? Bovendien, een kapotte spijkerbroek is ook een kans. Weet je wel wat een gave applicaties er bestaan?

(En negeer please de speciaal ontwikkelde onverwoestbare supersterke kunstofvezel polyethyleen sterker-dan-staal spijkerbroek, die SIRE plaatsvervangende schaamte-oproepend ‘Broekie’ heeft gedoopt. Tsjongejonge… Waar zijn dan de stootvaste Helmies en de waterdichte, schopbestendige Schoenies?)

3. Zorg voor pleisters in huis
Voor de onvermijdelijke schaafwonden en blauwe plekken. Bij ons bulkt het van de Frozen-pleisters en -verbandjes. Of stoere pleisters voor jongens voor betere leerprestaties zorgen weet ik helaas niet.

4. Kijk eens wat vaker de andere kant op
Zo roep je wat minder ‘Pas op!’ en ‘Niet doen!’. Doodeng in het begin, totdat je ineens ‘Kijk eens, papa!’ hoort en je meisje ineens bovenin een klimwand hangt.

5. Stimuleer het avontuur
Fleecedeken, pakje drinken, peperkoekje en een bakje druiven en je hebt een picknick. Waar je ook bent. Neem de tijd. Ontdek. Speel. Slapen doen ze in de auto wel weer.

SIRE geeft in zijn campagne eigenlijk zélf het antwoord al. Driekwart van de ouders vindt dat er aandacht voor het onderwerp moet komen. Meer dan de helft van de ouders herkent het probleem dat jongens te weinig ruimte krijgen.

Voilà. Papa’s en mama’s: naar buiten!

2 Responses to " Ravotten "

  1. Josette schreef:

    Mooi weer en zó waar:-)

  2. Hanny Gijsel schreef:

    Een verhandeling naar mijn hart Ted. Je slaat de spijker op z’n kop!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *