Geschreven door

Groente

Eten, Opvoeden| Views: 1070

Een van dé uitdagingen van veel ouders. Hoe krijg je je kids aan het eten? Zorg je dat ze niet alleen hun gebakken aardappels opeten en ketchup oplikken?

Aangezien ik van koken houd, heb ik van alles geprobeerd. Zelfs pastinaakfrietjes en andere hippe gerechten. De uitkomst: doe geen moeite. Althans niet teveel. De diepvries kan wel eens je beste vriend zijn.

Overigens dacht ik altijd dat onze meiden niet zo’n beste groente-eters zijn. Maar nu ik een top-10 maak, lijkt het best wel mee te vallen. Natuurlijk, ook Noor en Bente springen geen gat in de lucht van gegrilde paprika, maar sommige groentes zijn best wel succesvol.

De groente top-10 van Noor en Bente (op 26 juli juli 2017 dan hè, kan zomaar morgen weer anders zijn)

10. Bietjes
Kleine kans op succes, maar het ís wel eens gebeurd. Je kunt dit alleen serveren als je je eigen angst voor vlekken negeert en voor de zekerheid oude kleren aantrekt. Ja, zelf ook.

9. (Sperzie)boontjes
Zorg alsjeblieft dat ze goed schoon zijn, want één draadje is het doodvonnis voor alle boontjes.

8. Wortels
Ligt aan de dag en de eetlust, maar een redelijke kans van slagen. Wat helpt, is ze alvast in ronde plakjes snijden.

7. Broccoli
Net zo’n twijfelgeval als wortels. En áls het lukt, dan slechts gedeeltelijk. Want de steeltjes zijn toch vooral heel handige handvatten om de roosjes op te eten?

6. Zoete aardappel
Gebakken in olie of uit de oven: de smaak is vriendelijk en met wat kruiden erover heel lekker.

5. Komkommer
Plakjes komkommer als voorafje tijdens het koken: meestal slaagt deze truc prima! (net als met tomaatjes, trouwens).

4. Sugarsnaps
Als ze in hun geheel te groot zijn, hebben deze jongens fantastische kleine vrienden aan boord, die er vaak wél in gaan.

3. Erwtjes
De eerste podiumplaats! Lepelt handig weg en ze vallen doorgaans prima in de smaak. Je kunt ze trouwens ook geweldig platdrukken of over de tafel rollen.

2. Tomaten
Vooral de snackvarianten. Mocht je ooit zelf pastasaus maken: vang de niet-gebruikte delen op in een zeef en wrijf het sap eruit met een zachte spatel. Vers tomatensap: meestal wordt het met hoorbare liefde weggeklokt.

1. Spinazie
Diepvriesspinazie is de onbetwiste nummer één, liefst à la crème. Grote kans op twee leeggegeten borden. Bente is onze grootste Popeye: zij ruilt haar aardappeltjes graag in voor de spinazie die Noor laat liggen.

Een zwarte lijst is er uiteraard ook. In de categorie kansloos vallen onder andere witlof, prei, tuinbonen, bleekselderij, bloemkool en sla (rucola, veldsla, het maakt geen verschil).

Ik ben trouwens ook heel benieuwd naar de favo groentes van anderen. Wie biedt?

9 Responses to " Groente "

 1. René schreef:

  héél herkenbaar en leuk om te lezen

 2. Hanny Gijsel schreef:

  Er staan ook een aantal groentes tussen die de schrijver van dit verhaaltje evenzo links liet liggen

 3. Hanny Gijsel schreef:

  Maar om nu tóch nog even je vraag te beantwoorden: WITLOF en dan als lasagne (met courgette als lasagne bladen) en met gerookte zalm!
  Wat ook lekker is: SPRUITJESschotel. Of ZUURKOOL met witte bonen in tomatensaus. Appeltje, rozijnene en banaan erdoor. Smullen.
  Toevallig allemaal groentes die NIET op jouw lijstje prijken. Heerlijk is ook een mexicaanse BONENschotel met rode kidneybonen en zwartebonen.

 4. Henk schreef:

  Wij krijgen als grootouders van drie half-Chinese kleinkinderen (gewoon van onze dochter en haar in Nederland opgegroeide Chinese partner) te maken met een heel andere ‘hitlijst’: maissoep, broccoli, liefst Chinese met hele lange stelen en kleine roosjes, paprika in zoetzure saus. Stamppotten worden opzij geschoven (‘Die kun je toch ook invriezen voor jezelf, opa?!’). En al eens kinderen ontmoet die dol zijn op garnalen, kip met botjes, Hollandse nieuwe en mosselen?

 5. […] lijst favoriete groentes. En omdat het al even geleden is dat we over eten schreven (zoals toen we onze eerste ranglijst samenstelden, of schreven over smerig eten), besloot ik de meiden naar hun voorkeuren anno 2020 te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *