Geschreven door

Eten (top-5)

Eten, Interview, Opvoeden| Views: 1072

Laatst maakte Noor me een heel mooi compliment. “Papa”, zei ze, “dit eten is niet eens zo verschrikkelijk vies.” Ik lachte, waarop ook Noor in de lach schoot. Want we weten allebei dat de culinaire waarderingen in huize Gijsel op een bijzondere schaal worden weergegeven. Kortgezegd: alles wat geen friet is, is smerig, ranzig of afschuwelijk. Eén keer keek Noor me zelfs vol onbegrip aan: “Pap. Je denkt toch niet dat kinderen DIT eten?”

Op de dag van het compliment aten de meiden wortelstamppot met rookworst. Met voor het eerst een beetje jus uit een pakje, maar dan wel apart, want stel je voor. Tot mijn grote verrassing gingen de borden van zowel Noor (met jus) als Bente (met ketchup) helemaal leeg. Waarmee wortelstamppot met stip stijgt op de lijst favoriete groentes. En omdat het al even geleden is dat we over eten schreven (zoals toen we onze eerste ranglijst samenstelden, of schreven over smerig eten), besloot ik de meiden naar hun voorkeuren anno 2020 te vragen. Daar gaan we:

Bente
1. “Spinazie, want daar word je sterk van.” (Spinazie is zelfs Bentes lievelingseten)
2. “Friet, want dat wordt gemaakt van aardappels en dus is het gezond.”
3. “Wortels. Ik vind ze leuk en lekker en als je voorzichtig bijt, kun je het binnenste sprietje eruithalen.”
4. “Wortelstamp, want het zijn wortels en de kleur is oranje-geel.”
5. “Broccoli. Je kunt er ketchup opdoen en dan het bovenste stukje er af eten. Super lekker, moet je ook eens doen, papa.”

Noor
1. “Wortelstamp vind ik echt héérlijk.”
2. “Gehaktballen. Daar zit groente in, want het is vlees.” (Dit antwoord vraagt misschien nog om een vervolginterviewtje)
3. “Paprika, want jij doet dat in de spaghettisaus en spaghetti vind ik lekker.”
4. “Tomaten, want ik ben dol op kleine tomaatjes.”
5. “Wortels vind ik gewoon lekker.”

Best een mooie lijst, die me zelfs heeft geholpen om de dames wat meer groente te laten eten. Er staat bijvoorbeeld vaker (lees: voortaan altijd) een schaaltje snoeptomaatjes op tafel en meestal ook een schaaltje wortels. Noor en Bente weten dat ze daarvan altijd onbeperkt mogen pakken en dat doen ze ook. Risico op minder honger aan tafel? Yep, maar who cares. De buit is immers al binnen.

3 Responses to " Eten (top-5) "

  1. Hanny Gijsel schreef:

    Dit is wéér smullen Ted

  2. Josette schreef:

    Zoals jij ook de groente op de bordjes legt, dat móet je toch wel lekker vinden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *