Written by

Gadverdamme! (smerig eten)

Eten, Opvoeden| Views: 1135

“Wat eten we?”

Noor huppelt naar de keuken. Staand op haar tenen probeert ze een glimp op te vangen van wat er in de pannen zit.

“We eten vandaag puree van zoete aardappels, zalm uit de oven en gestoomde erwtjes met worteltjes.”

Noor laat zich naar beneden zakken.

“Ah néé hè. Dat ga ik dus echt niet eten. Ik lust er níéts van! Bente! Weet je wat we eten? Puréé met vís!”

Zo gaat het soms. Ongeveer de helft van de tijd, zelfs. Friet, pannenkoeken en uit eten (dus friet) zijn altijd goed. Bente is nog steeds verzot op spinazie, Noor zweert bij gebakken aardappeltjes. En allebei houden ze van spaghetti. Maar verder? Heel veel juichopties zijn er niet.

Wat we altijd proberen (en wat soms werkt), is het eten mooi presenteren. Eten is namelijk beleven, leer ik als tekstschrijver voor een geweldige culinaire groothandel altijd. Eten doe je met je ogen. Aan tafel, met z’n allen. Met een kaarsje aan en soms ook de kunstopenhaard en een gezellig muziekje.

Sfeer aan tafel is een stimulans, net als leuk opgemaakte bordjes. Niets fancy’s, gewoon balletjes puree in plaats van een gaarkeuken-flats, een spiegeleitje van mayonaise en ketchup of een stukje rookworst in mooie, gelijke plakjes.

Deals maken is ook een goede. Ja, jij krijgt nog wat aardappeltjes, als je eerst nog een worteltje eet. Goed, je hoeft niet al je vis op te eten, maar dan pak je nog wél een paar hapjes spinazie.

Eten is bij ons geen beloning of straf. Een toetje komt er dus altijd, ook als papa de onaangeroerde borden na tien minuutjes in de prullenbak omkiepert. Wat hierbij nog wel eens helpt, is het toetje upgraden. Het bakje kwark met wat siroop of jam kán namelijk een verrassingstoetje worden (je ziet er zo een foto van)… Moet je wel even je best doen.

Onze meiden eten ongeveer eens in de drie, vier dagen écht goed. Borden leeg-goed. En het klagen om het ronduit smerige eten dat papa maakt, lijkt wel eerder een gewoonte geworden dan een gefundeerde mening. Ik neem het dan ook met een korreltje zout. Dit is wat er in een doorsnee week zomaar kan gebeuren:

Maandag: Wortelsterren, boontjes, aardappeltoefjes, halloumi (kaas) en een stukje aspergeburger

Noor: “Die wortels zijn zó mooi! Hoe heb je dat gemaakt?”
Bente: “Het ruikt heerlijk! De kaas en de aardappeltjes vind ik lekker.”

 

Dinsdag: Boerenkoolstamppot met zoete aardappel met een vegetarisch geha(c)ktballetje in satésaus

Noor: “Ik hóúd niet van boerenkool. Mag ik een extra gehaktballetje?”
Bente: “Dit lust ik niet.” (schuift bord resoluut van zich af)

 

Woensdag: Quinoa met courgette, zongedroogde tomaat, zwarte olijf en falafelballetjes

Noor: “O, nee hoor. Gadverdamme, dat lust ik allemaal niet. Hartstikke vies. Alleen de olijven vind ik lekker.”
Bente: “…” (schuift bord resoluut van zich af)

 

Donderdag: Vormpjes puree van zoete aardappel, zalm uit de oven, gestoomde doperwtjes met worteltjes

Noor: “Worteltjes vind ik lekker. En hoeveel erwtjes moet ik eten?”
Bente: “Ik vind worteltjes NIET lekker.” (gelukkig lust zij juist weer graag zalm)

 

Vrijdag: Fusilli met pastasaus, tomaten, paprika, doperwtjes, worteltjes en Parmezaanse kaas

Noor: “Ik ga mijn hele bord leegeten!”
Bente: (eet haar hele bord leeg) “Papa, heb ik goed gegeten?”

 

Zaterdag: Het voordeel van extra koken: wederom boerenkoolstamppot, dit keer met knakworstjes voor de meiden

Noor: “Ik zál het proeven, maar ik vind de worstjes het lekkerst. Krijgen we een toetje?”
Bente: “Dit hoef ik niet.” (schuift bord resoluut van zich af)

 

Zondag: friet!

Noor: “Yes!”
Bente: “Yes!”

O ja, en dan nog het beloofde voorbeeld van een verrassingstoetje. Simpel als wat, maar bijna altijd een hit:

 

2 Responses to " Gadverdamme! (smerig eten) "

  1. Hanny Gijsel schreef:

    Wát een kok!! En wát een enthousiasme van de kok om er iets leuks van te maken. Het oog wil ook wat maar dát werkt blijkbaar nog niet optimaal bij de meiden. Geduld. Dat komt vast nog wel

  2. […] is dat we over eten schreven (zoals toen we onze eerste ranglijst samenstelden, of schreven over smerig eten), besloot ik de meiden naar hun voorkeuren anno 2020 te vragen. Daar gaan […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *